För att kunna njuta av en bil fullt ut så krävs det att man också får köra den. För att detta ska ske så krävs det ett körkort. Något som tas genom olika tester av den egna lämpligheten att både rent praktiskt och rent teoretiskt kunna köra en bil med allt vad det innebär. Att ta körkort är en stor sak i livet.
När man fyller 18 år så är man myndig i Sverige. 18-årsdagen innebär att man får rösta, att man får köpa alkohol på restauranger och att man får köra bil helt ensam. Det senare får dock endast ske om man har ett körkort. Det får man genom att klara av tre olika moment: Uppkörning, Teori och Halkbana (riskettan).
Långt ifrån alla tar sitt körkort direkt i samband med att man fyller 18. De flesta har en betydligt längre startsträcka än så. Bilkörning kräver kunskap och träning. Det man kan säga är att det A) aldrig är för sent och B) det är värt det.
Det många glömmer bort är nämligen att det är väldigt roligt att köra bil. Det ger en enorm frihetskänsla och det är något som underlättar extremt mycket i vardagen - särskilt om man börjar närma sig en tid så barn planeras. Körkortet öppnar även många dörrar.
Många företag sätter detta som ett krav i samband med att jobbannonser läggs ut. Många jobb kräver att man kan köra bil och ett körkort är dessutom något som gärna får synas i ett CV i övrigt. Detta då många i samband med rekrytering har dessa som en slags sluss.
Och - icke att förglömma: genom ett körkort så blir du behjälplig. Du kan hämta, skjutsa, ställa upp och köra kompisar och så vidare. Det är en klar fördel.
Många äldre personer ger upp drömmen om ett körkort. Man anser att tiden har gått ut. Tar man inte körkortet någon gång mellan 18-25 års ålder så är det kört. Man har inte motivationen, man har inte tiden och man saknar exempelvis uppbackning hemifrån i form av att en förälder vill övningsköra. Det underlättar att ta körkort tidigt sett till att man då har mer tid att spendera. Lika sant är emellertid att det aldrig är försent.
Faktum är att många äldre personer är bättre på att köra bil. Detta som en följd av att man är mindre benägen att ta risker, att man är tryggare i sig själv och att man värderar olika situationer på ett betydligt bättre sätt. Mognad är viktigt!
Att anmäla sig till en trafikskola är ett bra första steg att ta. Det som sker är att man får köra upp tillsammans med sin lärare och därefter så görs en bedömning om ungefär hur många lektioner som krävs för att man ska anses som redo. Under hela tiden så kan man i hemmet läsa på teorin för att sedermera klara av det provet. Halkbanan bokas in någon gång under denna period och alla lektioner bokas då man själv känner att tid finns. Kan man dessutom övningsköra under tiden så är det en bonus - det förutsätter dock numera att den person man kör med är godkänd som handledare.
Tid är en bristvara. Som sagt, när man blir äldre så kan luckorna bli betydligt färre. Man jobbar heltid, man har familj och man har inga luckor i schemat för att sticka iväg och övningsköra. Där finns ett bra alternativ att ta i form av en intensivkurs.
En intensivkurs är en körkortsutbildning som optimeras för att gå snabbare. Du kanske kör två - tre! - lektioner om dagen i en, eller två, veckor och pluggar din teori under tiden. Samtidigt så har halkbana, teoriprov och uppkörning bokats in - redo att bockas av allt eftersom.
Detta är en perfekt lösning att välja under exempelvis semestern där man åker iväg till en annan ort och fokuserar fullt ut - utan distraktioner. De flesta trafikskolor på mindre orter kan erbjuda logi i samband med att man bokar in en intensivkurs. En väldigt bra lösning och snabb väg fram till den eftertraktade, rosa lappen.